Ondersteuning voor werkgroepen, gemeenten, ondernemers en inwoners

Werkgroepen

FairFryslân kan de werkgroepen (ook wel kernteams genoemd) op verschillende manier ondersteunen. Allereerst kun je terecht voor advies over de aanpak als je de titel Fairtrade gemeente wil verwerven. Bijvoorbeeld als je vastloopt in de procedure. Vaak hebben soortgelijke situaties zich ook al eerder bij een andere gemeente voorgedaan of wellicht is er iemand in het netwerk van FairFryslân die je verder helpt.

Daarnaast kunnen we ook ondersteuning bieden. De procedure om de titel aan te vragen is recent aangepast door de landelijke campagne. Als werkgroep moet je zelf de website bijhouden. Ook dien je zelf de informatie in te voeren van de deelnemende bedrijven en winkels. De verantwoordelijkheid of die winkels en organisaties voldoen aan de criteria is neergelegd bij de werkgroepen/kernteams.

Het vraagt soms even wat tijd en handigheid om die gegevens in te voeren. FairFryslân kan je daarbij helpen. Er is iemand beschikbaar die op afstand jullie werkgroep kan helpen met het invoeren van de gegevens. De bedoeling is dat de werkgroep het uiteindelijk zelf gaat doen, maar wij kunnen je op weg helpen.

Handleiding en criteria
De handleiding en de criteria voor het verwerven van de titel Fairtrade gemeente is vernieuwd. De nieuwe handleiding voor Fairtrade gemeente (en provincie) is te vinden via onderstaande knop.

Laat je niet weerhouden door procedures. FairFryslân staat voor je klaar. We ondersteunen waar we kunnen.

Gemeenten

FairFryslân kan gemeenten helpen bij de afweging of ze Fairtrade gemeente willen worden, maar kan ook tips geven om intern actief aan de slag te gaan met Fairtrade en/of Duurzaamheid.

Belangrijk is ook de koffie. Er wordt veel geregeld bij een kopje koffie. Fairtrade gemeenten schenken nagenoeg allemaal Fairtrade dranken. Maar hoe kun je als gemeente daar bij de aanbesteding al rekening mee houden. Om gemeenten daarbij te ondersteunen is een ‘Handleiding over warme dranken” beschikbaar.

Fairtrade gaat natuurlijk niet alleen over koffie en thee. Net zo min kan met eerlijke handel de gehele wereldproblematiek worden opgelost. Natuurlijk is eerlijke handel een belangrijke stap. Elke organisatie die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft, zal daar voor staan. Maar er zijn meer onderwerpen die aandacht vragen. Wereldwijd zijn er 17 belangrijke doelen vastgesteld waar we (landen, provincies, gemeenten en inwoners) aan zouden moeten werken.

Die doelen (Sustainable Development Goals) worden aangeduid met Global Goals of SDG’s. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een bundel gemaakt waarin die doelen zijn vertaald naar gemeentelijk niveau.

Download VNG-bundel “de Global Goals in het gemeentelijk beleid

Ondernemers

De criteria waar bedrijven, winkels en horeca aan dienen te voldoen om deel te nemen aan de Fairtrade campagne zijn scherp omschreven. Daardoor weet u als ondernemer waar u aan toe bent als u overweegt om Fairtrade winkel of -bedrijf te worden.

Hier per bedrijf/winkel de criteria:

Supermarkten tellen mee als ze volgende producten in het schap hebben liggen:

  • Versafdeling: Minimaal twee verschillende producten (denk aan bloemen, bananen, mango’s, sinaasappels, etc.) De blikken met mango, ananas, kokosmelk en jackfruit van Fairtrade Original tellen ook mee als vers.
  • Koffie- en theeschap: Minimaal vier verschillende producten (denk aan thee, koffie, rietsuiker)
  • “Overige in kruidenierswarenafdeling” (verpakte, niet verse kruidenierswaren): minimaal vier verschillende producten, opgedeeld over de verschillende schappen:
  • Ontbijtschap: denk aan hagelslag, honing, chocopasta
  • Internationale straat (rijst, pasta’s e.d.): denk aan rijst, noedels, curry’s, woksauzen
  • Bier & frisdrank: denk aan sappen en wijn
  • Snoepafdeling: denk aan chocoladerepen, koekjes en snoepjes (ook seizoenschocolade zoals pepernoten en paaseitjes tellen mee).

Fairtrade winkels en giftshops/ cadeauwinkels tellen mee als:

  • Fairtrade winkel met 60% of meer Fairtrade assortiment
  • Cadeauwinkel met minimaal vier verschillende fairtrade producten in de winkel.

Kledingwinkels tellen mee als:

  • Ze minimaal twee verschillende kledingstukken (broek, T-shirt, jas, trui, etc.) verkopen die gemaakt zijn van fairtrade gecertificeerd katoen, of
  • Ze minimaal vier verschillende kledingstukken (broek, T-shirt, jas, trui, etc.) verkopen die GOTS gecertificeerd zijn, of
  • Ze als keten zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation, of
  • Ze de collectie merken (minimaal twee) voeren die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

Winkels en organisaties in de categorie vrije tijd/recreatie tellen mee als ze minstens twee Fairtrade producten verkopen.

Cafés tellen mee als ze minimaal twee Fairtrade dranken op de kaart hebben. Denk aan: wijn, bier, koffie, thee.

Restaurants doen mee als ze minimaal twee gerechten serveren met Fairtrade ingrediënten en er minimaal twee dranken fairtrade worden aangeboden.

Overige winkels tellen mee als ze minimaal twee Fairtrade producten verkopen.

Fairtrade producten zijn herkenbaar aan het Fairtrade Nederland / Max Havelaar keurmerk.

Inwoners

Vind jij eerlijke handel belangrijk, maar heb je het gevoel dat je er zelf geen invloed op kunt hebben? De Fairtrade campagne maakt het voor consumenten mogelijk om invloed te hebben op de wereldhandel. Met het kopen van Fairtrade-producten maak je als consument het mogelijk dat de producenten voor hun producten een eerlijke prijs krijgen. Bovendien worden ze begeleidt om die producten op een gezonde manier te produceren. Gezond voor de mens en gezond voor de wereld.

Dat werkt natuurlijk alleen maar als veel consumenten bij het kopen van hun boodschappen regelmatig bewust Fairtrade producten kopen.

Als je zou willen dat meer mensen bij hun boodschappen aandacht hebben voor Fairtrade, dan kun je ook actief worden bij een plaatselijke of provinciale werkgroep. Die werkgroepen (ook wel kernteams genoemd) zorgen ervoor dat er meer bekendheid komt voor Fairtrade producten, dat winkels meer Fairtrade producten verkopen en dat gemeenten de titel van Fairtrade gemeente kunnen verwerven.

Wil je weten of jouw gemeente al Fairtrade  gemeente is, kijk dan eens op: https://fairtradegemeenten.nl/

Neem contact met ons op.

We helpen graag.