Fairtrade, over eerlijke handel

Fairtrade

Fairtrade geeft aandacht aan eerlijke handel. Elke burger kan zelf een bijdrage leveren aan eerlijke handel door producten te gebruiken met een Fairtrade logo.

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen leveren eveneens een bijdrage aan eerlijke handel. Want eerlijke handel is geldt niet alleen voor geïmporteerde producten. Door lokale en regionale producten te kopen leveren we een bijdrage aan eerlijke handel dichtbij.

Nieuwe wetgeving geeft eerlijke handel nieuwe status

Eerlijke handel is geen liefdadigheid of ontwikkelingswerk. Recent is aangekondigd dat ook binnen Europa aandacht komt voor Eerlijke handel. Op 24 februari 2022 kopte Trouw op de voorpagina: ‘Europa dwingt bedrijven tot eerlijke handel’.

Dwingen is meestal niet de beste manier om iets te bereiken, maar de redacteur heeft wellicht voor dat woord gekozen, omdat er wetgeving gaat komen die zegt dat bedrijven, die in Europa zakendoen, ervoor moeten gaan zorgen dat hun producten op een eerlijke manier tot stand komen. Er mogen geen mensenrechten worden geschonden en er mag geen schade aan het milieu zijn toegebracht, ook niet als dat is gebeurd door een toeleverancier of een onderaannemer. Dat is nogal wat.

Met die wet wordt het mogelijk om bijvoorbeeld kledingwinkels aan te spreken op kinderarbeid en abominabele werkomstandigheden. De wet moet wereldwijd voorgoed een einde maken aan uitbuiting van mensen of het milieu om zo Europa van goedkope spullen te voorzien. Eerlijke handel krijgt daarmee een andere status.