Skip to main content

Europa komt met wetgeving voor eerlijke handel

Eerlijke handel is geen liefdadigheid of ontwikkelingswerk. Recent is aangekondigd dat ook binnen Europa aandacht komt voor Eerlijke handel. Op de voorpagina van Trouw stond op 24 februari 2022 zelfs ‘Europa dwingt bedrijven tot eerlijke handel’. Dwingen is meestal niet de beste manier om iets te bereiken, maar de redacteur heeft wellicht voor dat woord gekozen, omdat er wetgeving gaat komen die zegt dat bedrijven die in Europa zaken doen, ervoor moeten gaan zorgen dat hun producten op een eerlijke manier tot stand komen. Er mogen geen mensenrechten worden geschonden en er mag geen schade aan het milieu zijn toegebracht, ook niet als dat is gebeurd door een toeleverancier of een onderaannemer.

Dat is nogal wat. Met die wet wordt het mogelijk om bijvoorbeeld kledingwinkels aan te spreken op kinderarbeid en abominabele werkomstandigheden. De wet moet wereldwijd voorgoed een einde maken aan uitbuiting van mensen of het milieu om zo Europa van goedkope spullen te voorzien.

– Klik op het krantenartikel om te vergroten en te lezen.